UWAGA ASF !
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kwidzynie informuje, że teren całego powiatu kwidzyńskiego został włączony w obszar ochronny – tzw. ,,strefę żółtą”. W związku z powyższym zwraca się z prośbą o przestrzeganie zasad bioasekuracji we wszystkich gospodarstwach utrzymujących trzodę chlewną.
HODOWCY TRZODY CHLEWNEJ
Zasady obowiązujące gospodarstwa utrzymujące trzodę chlewną w obszarze ochronnym to:
Nakaz:
- Utrzymywania świń w gospodarstwie w sposób wykluczający kontakt z dzikami oraz zwierzętami domowymi (psy, koty) w odrębnych zamkniętych pomieszczeniach, w których utrzymywane są tylko świnie (oddzielne wejście, brak bezpośredniego przejścia do pomieszczeń gdzie utrzymywane są inne zwierzęta kopytne tj. konie, krowy, owce, kozy)
- Sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki.
- Karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących.
- Wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed:
- wejściami i wyjściami do budynków i pomieszczeń w których utrzymywane są świnie oraz przed wejściami i wyjściami do gospodarstwa o szerokości nie mniejszej niż szerokość danego wejścia długość nie mniejsza niż 1 metr;
- wjazdami i wyjazdami z gospodarstwa o szerokości nie mniejszej niż szerokość wjazdu długość nie mniejsza niż obwód największego koła pojazdu wjeżdżającego do gospodarstwa;
- stałe utrzymywanie mat w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego (systematyczne polewanie mat środkiem dezynfekcyjnym);
- Wykonywanie obsługi świń wyłącznie przez osoby, które wykonują tę czynność w danym gospodarstwie.
- Mycie i odkażanie rąk przed i po obsłudze świń, używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeprowadzanie dezynfekcji obuwia oraz sprzętu do obsługi świń.
- Prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie.
- Zgłaszanie do ARiMR każdego zwiększenia lub zmniejszenia liczebności stada (urodzenie, kupno, sprzedaż, padnięcie, ubój na potrzeby własne) w ciągu 48 godzin od zaistnienia tego zdarzenia.
- Zgłaszanie do Powiatowego Lekarza Weterynarii każdego przypadku padnięcia świni w gospodarstwie.
Zakaz:
- Karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącą z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że zostały poddane obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej 30 dni.
- Wykorzystywanie w pomieszczeniach, w których utrzymywane są świnie słomy pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że słomę tę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej 90 dni.
- Uboju na własny użytek świń innych niż utrzymywane w gospodarstwie.
Na terenie obszaru ochronnego obowiązuje pisemne zgłoszenie do Powiatowego Lekarza Weterynarii co najmniej na 24h przed, zamiaru przeprowadzenia uboju trzody chlewnej w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Na terenie obszaru ochronnego obowiązuje badanie przedubojowe i poubojowe wykonywane przez uprawnionego lekarza weterynarii. Opisane powyżej zakazy i nakazy dotyczą zarówno gospodarstw utrzymujących świnie wyłącznie na własne potrzeby jak i ferm komercyjnych.
Informacje dla przewoźników zwierząt
WSZYSCY przewoźnicy transportujący świnie bezwzględnie powinni pamiętać o zadach bioasekuracji podczas obsługi świń w gospodarstwach przy załadunku lub wyładunku i każdorazowo o bardzo dokładnej dezynfekcji środków transportu. Nikt nie może przewozić zwierząt lub zlecać transportu zwierząt w sposób powodujący ich okaleczenie lub przyczyniający się do zadawanie im cierpienia.
Ponadto należy spełnić następujące warunki:
- transport zwierząt musi być obsługiwany przez podmioty do tego uprawnione zgodnie z przepisami Rozporządzenia Rady (WE) NR 1/2005;
- należy skrócić do minimum długości trwania przewozu, zapewniając potrzeby zwierząt, np. możliwość położenia się, lub rozdzielenie, gdy narażone są na warunki stresowe;
- transport musi być przeprowadzany bez opóźnień do miejsca przeznaczenia, natomiast warunki dobrostanu zwierząt muszą być regularnie kontrolowane i utrzymywane na odpowiednim poziomie, szczególnie np. latem w upalne dni należy unikać transportu w ciągu dnia;
- zwierzęta muszą być zdolne do podróży, zdrowe, nie podlegać ograniczeniom w przewozie związanych z chorobą zakaźną, np. ASF, pochodzić z zarejestrowanych gospodarstw i być oznakowane zgodnie z przepisami oraz posiadać wymagane dokumenty takie jak np. paszporty dla bydła lub koni i świadectwa zdrowia dla świń;
- środki transportu oraz urządzenia do załadunku i wyładunku muszą być przeznaczone, skonstruowane, utrzymywane oraz działać w sposób pozwalający zapobiec zranieniu i cierpieniu oraz w sposób zapewniający bezpieczeństwo zwierząt;
- personel zajmujący się zwierzętami musi posiadać odpowiednie wyszkolenie lub kompetencje i wykonywać swoje obowiązki bez stosowania przemocy lub jakiejkolwiek metody powodującej niepotrzebny strach, zranienie lub cierpienie;
- zwierzętą muszą być zapewnione: odpowiednia powierzchnia podłogi i wysokość, właściwe dla ich wielkości i zaplanowanego przewozu;
- w przypadku długotrwałych przewozów woda, karma i odpoczynek są zapewnione w odpowiednich odstępach czasu oraz odpowiadają ilościowo i jakościowo danemu gatunkowi, wielkości i dopasowane są do wieku zwierząt;
- środki transportu musza być regularnie czyszczone i dezynfekowane;
WŁAŚCICIELE OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH I AGROTURYSTYCZNYCH, TURYŚCI
AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ (ASF) w szybkim tempie dotarł do naszych granic, występuje w państwach graniczących od wschodu z Polską, a także we wschodniej części naszego kraju i niestety dotarł już do granic naszego województwa, od strony województwa warmińsko – mazurskiego. Stwierdzono tam występowanie tej choroby, nie tylko u dzików, ale także u świń.
Mimo, iż wirus ASF nie jest groźny dla człowieka, region w którym zostanie stwierdzona choroba narażony jest na poważne straty ekonomiczne w przemyśle mięsnym oraz hodowli, spowodowane wstrzymaniem obrotu i eksportu świń, mięsa wieprzowego oraz produktów pozyskiwanych od świń, a także padnięciami świń i kosztami likwidacji ognisk choroby. Region występowania ASF narażony jest także na poważne ograniczenia w ruchu osobowym i samochodowym, co za tym idzie może wpłynąć na turystykę, szczególnie w obszarach wiejskich i miejsko-wiejskich.
Główne zagrożenie przeniesienia ASF do naszego regionu.
Mimo zwiększonej kontroli służb granicznych, duży ruch turystyczny na terenie Trójmiasta i całego Pomorza, w tym osób z za wschodniej granicy lub ze wschodniej części Polski, istnieje ryzyko zawleczenia wirusa ASF poprzez produkty żywnościowe przewożone w bagażu. Źródłem zakażenia ASF mogą być świnie domowe, świnie dzikie, ale również mięso pochodzące od zakażonych świń, dzików oraz zakażone produkty wyprodukowane z mięsa chorych świń i dzików.
Wirus afrykańskiego pomoru świń posiada długą przeżywalność w środowisku, ale co najistotniejsze cechuje się długą przeżywalnością w produktach mięsnych pochodzących od zakażonych świń domowych i dzikich.
Co możemy zrobić aby, zminimalizować ryzyko wystąpienia wirusa afrykańskiego pomoru świń w granicach naszego regionu?
- Nie zaśmiecajmy resztkami żywności otoczenia, korzystajmy z koszy na śmieci, zwracajmy na to uwagę innym !!!
- Zwracajmy uwagę administratorom budynków i administratorom podległych terenów na skuteczne zabezpieczenie kontenerów na śmieci przed dostępem zwierząt !!!
- Nie dokarmiajmy zwierząt dzikich !!! Na terenie całego kraju obowiązuje zakaz dokarmiania pod groźbą kary.
- Pamiętajmy o zakazie karmienia świń pozostałościami żywności i odpadami gastronomicznymi !!!
Więcej informacji na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii https://www.wetgiw.gov.pl/ lub bezpośrednio w powiatowych inspektoratach weterynarii.
Pomorska Inspekcja Weterynaryjna http://www.gdansk.wiw.gov.pl/